Dieta kapuściana – przepisy

Dla tych, którzy zdecydowali się na dietę kapuścianą, jednak owa zupka kapuściana w tej diecie stała się już znudzoną. Poniżej przedstawiam kilka ciekawych przepisów z tej “cudownej” kapusty.

Kapuśniak z pomidorami
Składniki: 1/2 kg białej kapusty, 6 szklanek wody, 2 małe marchewki, obrane i posiekane w plasterki, 1 pietruszka, obrana i nadkrojona na 4 części, 5 małych ziemniaczków, obranych i pokrojonych w kawałki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 średnia cebula, drobno pokrojona, 500 g pasty pomidorowej, sól i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy chilli, 1 łyżeczka cukru, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżki posiekanego koperku


Z umytej kapusty usunąć zewnętrzne twarde liście oraz wyciąć głąb. Resztę posiekać na wąskie paski, posolić. Do gotującej się wody w większym garnku włożyć marchewkę oraz pietruszkę. Troszkę posolić i gotować ok. przez 5 – 7 minut. Dodać ziemniaki, a za chwilę kapustę. Gotować przez około 3 – 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Na patelni, na oliwie zeszklić cebulę, dodać “pastę pomidorową” i chwilę pogotować. Doprawić solą, dużą ilością czarnego pieprzu, chilli i 1 łyżeczką cukru. Dodać natkę pietruszki, wymieszać i całość przełożyć do garnka z zupą. Wymieszać oraz posypać koperkiem.

Chłopski kapuśniak
Składniki: 150 dkg kapusty kiszonej, 7 szt. ziemniaków, 3 kawałki kiełbasy wędzonej, 1 szt. cebuli czerwonej i 2 butelki wody mineralnej niegazowanej. Przyprawy: 2 kostki rosołowe, 7 ziarenek pieprzu, 7 ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, ząbek czosnku, łyżka majeranku i ewentualnie szczypta soli

Zagotować w dużym garnku 2 i 1/4 litra wody i dodać drobno pokrojoną kapustę (jeżeli jest zbyt kwaśna, lekko opłukać zimną wodą). Następnie, aby nadać właściwy aromat wrzucić 7 ziarenek ziela angielskiego, taką samą ilość ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, spory, obrany ząb czosnku oraz dwie kostki rosołowe. Od tego momentu gotować 45 minut, na średnim ogniu, pod przykryciem. Po 5 minutach od rozpoczęcia gotowania kapusty, wrzucić pokrojoną w grube kawałki kiełbasę na patelnię, z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, wszystko podsmażyć aż się zarumieni i wrzucić do gotującej się kapusty, tuż przed rozpoczęciem gotowania ziemniaków. Po 15 minutach od rozpoczęcia gotowania kapusty, ziemniaki obrane i pokrojone w kosteczkę (ok. 7 sztuk) wrzucić do osobnego garnka na wrzątek (z dodatkiem soli) i gotować przez 15 minut, po czym odcedzone ziemniaki dodać do garnka z kapustą. Kiedy zupa zacznie się gotować można trochę zmniejszyć płomień gazu. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać majeranek oraz jeśli to konieczne trochę soli.

Kapuśniak po litewsku
Składniki: 50 dag wędzonki, 30 dag kapusty kiszonej, 20 dag kapusty białej, 1 marchewka, 1 pietruszka, 5 suszonych prawdziwków, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 2 łyżki smalcu, 1 łyżka przecieru pomidorowego, kilka ziaren pieprzu, 1 listek laurowy, sól

Grzyby namocz na noc. Obierz marchewkę i pietruszkę. Wędzonkę zalej 3 l zimnej wody, dodaj marchewkę, pietruszkę i grzyby. Wrzuć listek laurowy i pieprz, gotuj 45 minut. Posiekaj kapustę kwaszoną, poszatkuj kapustę białą. Obie kapusty przełóż do rondla, zalej szklanką wody, dodaj 1 łyżkę smalcu. Gdy kapusta będzie miękka, posiekaj cebulę, podsmaż ją na pozostałym smalcu. Oprósz mąką, wymieszaj z przecierem pomidorowym, a potem dodaj do kapusty. Mieszając, duś przez chwilę. Wlej przecedzony wywar z wędzonki. Grzybki pokrój w cienkie paseczki i również dodaj do kapuśniaku. Przypraw do smaku.

Omlet z kapustą:
Składniki na 1 porcję:
10 dag ziemniaków, łyżeczka masła, 930 dag kiszonej kapusty, 2 jajka , łyżeczka mąki, 3 łyżki mleka, 1/2 cebuli, 1 łyżeczka oliwy, łyżeczka posiekanej natki, niewielka ilość soli.

Kapustę kiszoną mieszając dusić około 15 minut. W tym czasie ugotuj też ziemniaki. Jajka dokładnie roztrzep, dodając do nich mąkę i 2 łyżki mleka. Przypraw solą, z masy usmaż omlet. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż na oliwie. Odsącz uduszoną kapustę, wyłóż na omlet, posyp natką. Złóż omlet, posyp go gorącą cebulką, przełóż na talerz. Podawaj z ziemniakami rozgniecionym z masłem, resztą mleka i szczyptą soli.

Wstążki z kapustą
Składniki: 1 mała cebula, 20 dag kapusty kiszonej, 5-6 dag grubszego makaronu, na przykład wstążki (zielone ze szpinakiem), 1 łyżeczka oliwy, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz do smaku.

Makaron wrzuć do lekko osolonego wrzątku i ugotuj według przepisu na opakowaniu (8-10 min). Cebulę posiekaj w drobną kostkę, kapustę drobno poszatkuj. Cebulę wrzuć na rozgrzaną oliwę, chwilę smaż, aż się zeszkli. Następnie dodaj kapustę, wymieszaj i podduś około 10 minut. Ugotowany, dokładnie osaczony makaron wymieszaj z kapustą, podgrzej na tej samej patelni. Dopraw kluski pieprzem i solą. Wyłóż na talerz i posyp rozdrobnioną natką pietruszki.

Surówka z białej kapusty
Składniki: 1 mała główka kapusty białej, 1 mała marchewka, pół cebuli, 1 małe jabłko, sól, pieprz, cukier, ocet, oliwa z oliwek

Kapustę poszatkować lub drobno pokroić nożem, marchew zetrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić w kostkę. Posypać łyżeczką soli, łyżeczką cukru, oprószyć delikatnie pieprzem, skropić octem i polać oliwą z oliwek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na 15 min., aby się przegryzło i aby kapusta zmiękła.

Biała kapusta gotowana
Składniki: 1/8 główki białej kapusty, 1 kostka bulionu drobiowego, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka kminku, 1 łyżka posiekanego koperku

Kapustę pokroić w grubą kostkę (lub paski). Zalać 1/2 litra wody. Dodać kostkę bulionową i gotować 30 minut. Odcedzić. Dodać masło, kminek, koperek. Dusić jeszcze 10 minut.

Surówka z kiszonej kapusty i cebuli
Składniki: 800 g kiszonej kapusty, 1 marchewka, 1 cebula, 1/2 szklanki oleju roślinnego, 2 łyżki pieprzu ziołowego, sól i cukier do smaku, trochę natki pietruszki lub rzeżuchy

Kapustę wyciskam dłońmi, siekamy nożem na desce na 3 cm kawałki i przekładam do dużej miski, dodajemy olej, pieprz ziołowy, drobno pokrojoną cebulę oraz marchewkę obraną i startą na tarce o dużych oczkach. Mieszamy i dodajemy rzeżuchę lub natkę pietruszki, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem jeśli jest zbyt kwaśna.

 

Nie próbowałam tych przepisów, gdyż nie przepadam za ich głównym składnikiem, aczkolwiek chętnie się dowiem czy są dobre. Jeśli już kiedyś próbowaliście, to dajcie znać w komentarzach jak smakują.