Czy można zdrowo żyć będąc na piwie i pomarańczach?

Czy wyobrażasz sobie dietę opartą na piwie i pomarańczach? Brzmi to dość niedorzecznie, że człowiek może zdrowo funkcjonować w oparciu o dostarczeniu tylko wartości odżywczych zawartych w tych produktów. Jednakże angielski naukowiec i profesor Steve Huxley dowodzi, że jest to możliwe. Istnieje wiele korzyści płynących z tego popularnego napoju. Mianowicie, piwo zawiera minerały i białka, jest bogate w błonnik oraz w przeciwutleniacze.
Piwo jednak nie zawiera wszystkiego co potrzebne, brakuje w nim witaminy C. Dlatego też dla równowagi odżywczej należy wybrać pomarańcze, bądź inne owoce cytrusowe.

Takie piwne rozwiązanie opóźnia procesy menopauzy oraz zapobiega osteoporozie. Piwo zawiera dużą dawkę krzemu, a to z kolei zwiększa masę kości. Dziś lekarze ogólnie nie zalecają picia alkoholu. Ale dawniej w Anglii nie rzadko było polecane picie piwa, nawet w przypadkach niedokrwistości czy też leczenia osteoporozy.
Smakosze piwa z pewnością się ucieszą, bo na reszcie wynaleźli “dietę” specjalnie dla nich i nie muszą dłużej przekonywać swoich kobiet, żon, że piwo jest zdrowe. Ale czy taki rodzaj odżywiania się jest, aby na pewno rozsądny?

Ludzie spożywają piwo często ze względu na jego walory smakowe, mało kiedy są świadomi walorów odżywczych oraz zdrowotnych płynących z jego picia. W swoim składzie zawiera wiele związków pozytywnie wpływających na zdrowie i jeżeli spożywane jest z umiarem nie powoduje negatywnego działania na organizm człowieka. W przeciwieństwie do jego nadużywania lub całkowitej abstynencji, umiarkowane spożywanie piwa zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, cukrzycy typu II oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia innych chorób, takich jak: wrzody, kamienie żółciowe i nerkowe czy zapalenie stawów. Dodatkowo u osób spożywających piwo w umiarkowanych ilościach częstotliwość występowania choroby wieńcowej zmniejsza się nawet o 20-40%. U tych osób zauważa się też zmniejszenie ryzyka występowania zawałów oraz udarów. Co więcej, piwo ma działanie uspokajające i antydepresyjne.

Jednak wszystko ma swoje plusy i minusy. Warto dodać, że piwo pomimo swoich dobroczynnych działań oraz korzyści nie może być spożywane w nadmiarze, gdyż może spowodować więcej szkód niźli pożytku. Co więcej, wiadomo, że nie każdy może go pić. Istnieją bowiem diety oraz choroby, w których to alkohol jest absolutnie wykluczony.

Także wszystko jest dobre, ale z umiarem.