Marchew i mleko, produkty, które pomagają rzucić palenie.

Rzucenie palenia jest kwestią determinacji i wytrwałości. Potrzeba dużo silnej woli, aby zerwać z nałogiem i podjąć o wiele zdrowszy tryb życia. Jednak jest to też kwestia sposobu odżywiania się i tego co dostarczamy naszemu organizmowi. Okazuje się bowiem, że jedzenia ma duży wpływ na nasze samopoczucie, co więcej może spowodować niechęć do palenia, bądź przeciwnie, tę potrzebę nasilać, jeśli spożyty posiłek nie będzie właściwie dobrany do naszego zapotrzebowania.

Wydział zdrowia wspólnotowego i zachowań zdrowotnych w Nowym Jorku informuje zwiększona ilość spożytych owoców, warzyw, nabiału oraz napojów nie zawierających kofeinę zwiększa szansę porzucenia palenia. Są to trzy możliwości, od których warto zaczynać zamiast sięgać po pierwszego papierosa w ciągu dnia. Dodatkowo badania podkreślają duże znaczenie mleka i produktów mleczarskich, które niszczą smak tytoniu, a wysoki poziom witaminy B przyspieszenia eliminację nikotyny z organizmu. Naturalne soki (pomarańcza, cytryna, banan) będą tu również pomocne.
Doskonałym przeciwutleniaczem jest kiwi, które zapobiega powstawaniu substancji rakotwórczych, gdyż posiada wysoki poziom witaminy C. Warto też podkreślić tu też marchew, gdyż chroni nasze płuca.

Natomiast napoje alkoholowe, kawa oraz czerwone mięso nie będą zwolennikiem w drodze do sukcesywnego rzucenia palenia, gdyż wręcz zwiększają ochotę, aby sięgnąć po papierosa. Dlatego też w walce z nałogiem warto sięgnąć po inne ich zdrowsze zamienniki, a te wyeliminować przynajmniej na czas rzucenia palenia. Kiedy już rzucisz, możesz śmiało pozwolić sobie na wyżej “zakazane” produkty, gdyż wtedy ochoty na papierosa nie będzie.

Co nie pozwala Ci rzucić palenia?

Jednakże jednym z argumentów, mitów, przemawiają za tym, że ludzie boją się rzucić palenie jest obawa przed tym, że przytyją. Czasem zadając sobie w duchu pytanie: “Co gorsze, bycie grubym czy dalej palić papierosy?” wiele osób nie decyduje się na porzucenie nałogu. I owszem, jest możliwe przytycie, aczkolwiek może to nastąpić, jeśli nie będzie się stosować racjonalnej diety oraz zabraknie silnej woli, kiedy to w zamian za wyrzeczenia papierosa sięga się częściej i po więcej jedzenia oraz nie zawsze zdrowego.
Ale i to nie stanowi problemu. Wielu już nie palących, przekonało się, że chętniej wzięli sie za siebie oraz swoją sylwetkę, tym samym poprawiając swoje samopoczucie. Wielu byłych palaczy dostrzegło też, że zdecydowanie łatwiej mogą kontrolować swoją wagę niż zapanować nad nałogiem palenia.

Dlaczego rzucając palenie chętniej jemy?

Kiedy przestajesz palić, bardziej zaczyna Ci smakować spożywany pokarm, dzieje się tak, gdyż zmysły smaku oraz powonienia stłumione przez lata papierosami wracają do normy. Odczuwasz większą ochotę jedzenia, jednak twój metabolizm zostaje zwolniony, ponieważ wraca do normy. Dostarczanie organizmowi nadmiaru kalorii (spożywanego pokarmu) wymaga codziennego wysiłku fizycznego, który pozwala ten nadmiar spalić.

Jak zatem wprowadzić w życie te zmiany?

Jeśli lubisz “podjadać”, warto sięgać po pestki słonecznika lub dyni, aby zająć czymś ręce, pomocne też będzie wypijanie małymi łyczkami wody mineralnej niegazowanej, ok. kilka szklanek wody dziennie. Sięgaj też po soki owocowe, ale te z mniejszą zawartością cukru. Doskonała do chrupania będzie marchew, która korzystnie wpływa na organizm i co więcej zniweczy ochotę do palenia. A mniej zalecane są paluszki czy też żucie gumy (oczywiście w celu rzucenia palenia), aczkolwiek lepiej, jeśli postarasz się nie jeść między posiłkami, początkowo może być to trudne. Dodatkowo należy ograniczyć potrawy smażone, tłuste oraz desery. Kolacja powinna stanowić najlżejszy posiłek, a dieta składać się z owoców, zbóż, warzyw oraz niewielkiej ilości orzechów oraz nasion i pestek.